Wij allen zijn verantwoordelijk voor het beschermen van de bedrijfsmiddelen van onze onderneming, met inbegrip van onze merken, (persoons)gegevens, bedrijfsinformatie en intellectuele eigendommen.
Beleid
Wij maken alleen gebruik van bedrijfsmiddelen en -eigendommen voor zakelijke doeleinden van onze onderneming.
Wij beschermen ons merk en onze organisatie door ons te onthouden van negatieve mededelingen in het openbaar over onze onderneming of een van haar merken, ongeacht de vorm (mondeling of schriftelijk) en ongeacht het soort media.
Wij maken uitsluitend gebruik van bedrijfsinformatie voor de zakelijke doeleinden van onze onderneming en nooit voor persoonlijk gewin of dat van anderen.
Bedrijfsmiddelen en -eigendommen
Wij verwachten van iedereen waarmee wij werken dat zij onze bedrijfsmiddelen en -eigendommen beschermen en zich ervoor inzetten om die middelen en eigendommen zo efficiënt mogelijk te gebruiken.
Alle middelen mogen uitsluitend worden gebruikt voor legitieme zakelijke doeleinden en niet voor persoonlijke doeleinden. Uitzondering hierop is incidenteel gebruik en/of als privégebruik uitdrukkelijk is toegestaan. Persoonlijk gebruik van middelen mag echter nooit:
- negatieve gevolgen hebben voor de normale bedrijfsfuncties;
- plaatsvinden voor niet goedgekeurde persoonlijke commerciële doeleinden;
- plaatsvinden voor illegale activiteiten;
- plaatsvinden voor het bewust zich toegang verschaffen tot, aanmaken, opslaan of verzenden van obscene materialen; of
- plaatsvinden ten behoeve van een persoonlijke of politieke agenda.
Ongepast gebruik van bedrijfsmiddelen en -eigendommen leidt tot hogere kosten en een verhoogd risico voor onze onderneming, in het bijzonder vanuit het perspectief van bedrijfsvoering, regelgeving en bedrijfsreputatie.
Merkbescherming
De merkidentiteiten van onze organisatie zijn van grote en essentiële waarde, omdat onze organisatie daarmee wordt geïdentificeerd. Als medewerker is het merk voor jou de organisatie waarvoor je werkzaam bent en waarmee je jezelf identificeert. Het werken voor jouw merk vervult je met trots. Trotse medewerkers hebben aanzienlijke impact op hoe anderen ons merk ervaren. Zo wordt nieuw talent aangetrokken en zelfs nieuwe klanten. De merkidentiteit bepaalt ook hoe andere stakeholders, zoals klanten en leveranciers, tegen onze organisatie aankijken.
De waarde van onze merken is zorgvuldig opgebouwd en moet te allen tijde worden beschermd. Daarom verwachten we dat onze (flex)medewerkers zich houden aan de regels en richtlijnen inzake het merk-/communicatiebeleid van het merk waarvoor ze werken én de volgende basisbeginselen:
- Neem altijd contact op met je manager communicatie en/of sociale media of een andere daarvoor aangewezen medewerker voordat je content of reacties plaatst op accounts met het bedrijfsmerk.
- Maak geen accounts aan met het bedrijfsmerk zonder toestemming.
- Denk na bij wat je plaatst: deel geen vertrouwelijke informatie, zoals klantinformatie, financiële gegevens en foto’s.
- Je bent verantwoordelijk voor de juistheid en rechtmatigheid van content. Let op auteursrechten en zorg dat je verwijzingen correct zijn.
- Wees professioneel: hanteer een professionele toon en zorg dat je er zeker van bent dat wat je plaatst in overeenstemming is met het merk en de missie van de onderneming.
- Neem geen (deel van) jouw merk of bedrijfsnaam op in een persoonlijk account op sociale media.
- Wees altijd hoffelijk, vriendelijk en behulpzaam bij alle communicatie namens of gelinkt aan jouw merk.
- Onthoud je van afkeurende opmerkingen over onder meer fysieke kenmerken, uiterlijk, geestelijke of lichamelijke handicaps, huidskleur, etniciteit, afkomst, burgerlijke staat, zwangerschap, medische conditie, nationaliteit, leeftijd of seksuele voorkeuren en andere niet-werkgerelateerde zaken bij communicatie namens of gelinkt aan jouw merk.
Gebruik van bedrijfsinformatie
Onze bedrijfsinformatie is van waarde en de vertrouwelijkheid daarvan moet worden beschermd. Voor specifieke regels over dit onderwerp, zie het hoofdstuk Privacy en gegevensbescherming.
Bij het beschermen van bedrijfsinformatie is niet alleen de vertrouwelijkheid van belang, maar ook het feit dat bedrijfsinformatie uitsluitend mag worden gebruikt ten behoeve van onze onderneming(en) en toegestane bedrijfsdoeleinden.
Bedrijfsinformatie mag nooit worden gebruikt voor persoonlijk gewin en je mag anderen nooit gebruik laten maken van bedrijfsinformatie voor zijn (persoonlijk) gewin.
Onrechtmatig gebruik van bedrijfsinformatie kan schadelijk zijn. RGF Staffing the Netherlands en hara ondernemingen zijn onderdeel van het beursgenoteerde Recruit Holdings Co. Ltd. Overtreding van de regels kan ook in dit kader grote impact en ernstige gevolgen hebben.
Het kopen of verkopen van effecten met gebruikmaking van niet openbare informatie over de onderneming kan strafbaar zijn, afhankelijk van jouw rol binnen de onderneming, de kennis die je hebt of wordt geacht te hebben en het moment waarop je koopt of verkoopt. Indien er voor jou beperkingen gelden, word je hierover geïnformeerd en gelden er aanvullende richtlijnen.
Wees alert op phishingmails. Deze zijn een van de meest voorkomende oorzaken waardoor onbevoegde gebruikers (hackers) toegang krijgen tot onze inloggegevens of financiële informatie. Bevoegde personen binnen onze organisatie zullen nooit per e-mail vragen naar jouw inloggegevens, of vragen om geld over te maken of voor te schieten.
Hieronder vind je nog een aantal praktische tips, die je gelijk in de praktijk kunt toepassen. Help je collega’s door ze hierop te wijzen.
Wel doen
- Bescherm de persoonsgegevens van iedereen met wie je zakendoet.
- Bij afwezigheid, informatie op je computer afschermen, documenten opbergen en kasten/laden afsluiten.
- Wees zorgvuldig met bedrijfsinformatie.
Niet doen
- Maak geen gebruik van je bedrijfslaptop voor andere activiteiten dan werk.
- Deel geen (vertrouwelijke) bedrijfsinformatie.
- Laat geen vertrouwelijke informatie onbeheerd achter en bespreek die niet in het openbaar.
- Maak geen gebruik van onze bedrijfsmiddelen zonder de geëigende goedkeuringen.
- Laat je laptop of telefoon nooit onbeschermd achter, ook niet voor heel even.
Handhaving en melding
Wij verplichten je melding te doen van een misstand bij overtreding van wet- en regelgeving, deze gedragscode of onderliggende beleidsregels. In het derde deel van deze gedragscode wordt dit verder uitgelegd.
Overtreding van de gedragscode zal tot (disciplinaire) maatregelen leiden. Zie ook de inleiding van deze gedragscode.