Als grote speler in de markt en als professioneel en prestatiegericht bedrijf, vinden wij het onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan eerlijke concurrentie. Bij al onze werkzaamheden respecteren wij de mensen, de medewerkers, opdrachtgevers en andere zakenpartners.
Beleid
Op alle plaatsen en markten waar wij actief zijn, behandelen wij mensen, onze stakeholders en de maatschappij met respect. Als professioneel, prestatiegericht en ondernemend bedrijf ontwikkelen we onze zakelijke relaties voortdurend. Een van onze kernwaarden is eerlijkheid. Voor onze onderneming betekent dit dat we eerlijk handelen als we zakendoen.
Eerlijk zakendoen betekent dat we ons houden aan het mededingingsrecht. Hoewel deze wet- en regelgeving restrictief en beperkend lijkt, varen ons bedrijfsactiviteiten en onze onderneming er wel bij. Het mededingingsrecht beschermt en bevordert eerlijke mededinging en dat zorgt weer voor bedrijfsefficiëntie, stimuleert innovatie en garandeert de beste keus en prijs voor de klant. Eerlijke mededinging is niet alleen van openbaar nut, maar komt ook ten goede aan onze onderneming en al haar stakeholders. Zie eerlijk zakendoen en eerlijke mededinging maar als "eerlijk spelen" bij elke sportwedstrijd of elk ander spel. Houd je aan de regels, anders bederft je het spel.
Voor RGF Staffing the Netherlands en al haar ondernemingen is de regel heel simpel: "speel het spel eerlijk". Oneerlijke mededinging is nooit acceptabel.
Naleving van mededingingsregels is van essentieel belang voor ons succes en onze reputatie. Alle medewerkers die werkzaam zijn op gebieden die onder het mededingingsrecht (kunnen) vallen, moeten op de hoogte zijn van de relevante regels en zich daaraan houden.
Eerlijke mededinging
Geen van onze ondernemingen mag overeenkomsten, afspraken of regelingen aangaan met concurrenten, die gevolgen hebben voor de mededinging. Hieronder worden verstaan mondelinge 'gentlemen's agreements', informele afspraken (ook als deze niet woordelijk zijn vastgelegd) en afgestemd gedrag op basis van uitsluitend de uitwisseling van (commercieel gevoelige) informatie.
De hierboven vermelde voorbeelden geven je enige richting voor wat betreft het soort gedrag dat gevolgen heeft voor de mededinging. De lijst met voorbeelden is niet uitputtend, dus twijfel je, neem dan contact op met de afdeling juridische zaken voor advies.
Bijeenkomsten met concurrenten
Bij het uitvoeren van je werkzaamheden kun je (bilaterale) bijeenkomsten hebben met concurrenten, in het kader van gewone bedrijfsactiviteiten of binnen een brancheorganisatie. Deze bijeenkomsten zijn geen probleem, mits je je aan dit beleid houdt.
Het doel van bilaterale bijeenkomsten met concurrenten kan alleen zijn om mogelijke vormen van samenwerking te onderzoeken of om niet-prijs gerelateerde of niet-marktgevoelige zaken te bespreken. Stel altijd een agenda op voor een dergelijke bespreking en houd notulen bij, zodat duidelijk is wat er wordt en is besproken.
Bij bijeenkomsten van brancheorganisaties wordt informatie uitgewisseld over algemene brancheaangelegenheden, zoals markttrends, zaken van kwaliteitscontrole, geldende of op handen zijnde wet- en regelgeving etc. Dit is geen probleem. Bij deze bijeenkomsten mag je nooit concurrentiebeperkend gedrag bespreken of daaraan deelnemen of gevoelige (markt)informatie bekendmaken of bespreken.
(Vermoedens van) overtreding van mededingingsregels
Neem altijd contact op met de afdeling juridische zaken of je manager als je vermoedt dat er zaken gebeuren die in strijd (kunnen) zijn met het mededingingsrecht. Dit geldt ook als je wordt benaderd door een derde die je wil overhalen om mee te werken aan een overtreding.
Als mensen de mededingingsregels overtreden, doen ze dat meestal omdat ze denken dat dit in het belang van onze onderneming is. Dat is echter nooit het geval.
Overtreding van de mededingingsregels kan grote schade toebrengen aan onze ondernemingen. De boetes die worden opgelegd aan ondernemingen die de mededingingsregels overtreden zijn hoog. Verder kunnen overtredingen van de mededingingsregels leiden tot aanzienlijke vorderingen van derden, ernstige reputatieschade en zelfs tot strafrechtelijke aansprakelijkheid voor de betrokkenen.
Er is een toezichthouder die naleving van de mededingingsregels handhaaft. Deze toezichthouder heeft verregaande onderzoeksbevoegdheden. De toezichthouder doet onder meer (verrassings)onderzoeken ter plaatse, waarbij onze medewerkers inzage moeten geven in hun bestanden, persoonlijke agenda's en notities, computersystemen e.d. Daarnaast heeft de toezichthouder - onder omstandigheden - het recht om ook andere locaties te doorzoeken, zoals de woning en auto van een medewerker. Als je wordt geconfronteerd met een onderzoek door een toezichthouder:
- stel dan onmiddellijk de director juridische zaken en CEO op de hoogte en laat de leiding van het onderzoek over aan de deskundigen;
- belemmer de onderzoekers niet bij hun onderzoek;
- werk mee en stel je betrouwbaar en zakelijk op;
- beantwoord de vragen, maar zeg nooit meer dan nodig is (zeg bijvoorbeeld niets over je eigen beoordelingen/zienswijzen).
Hieronder vind je nog een aantal praktische tips, die je gelijk in de praktijk kunt toepassen. Help je collega’s door ze hierop te wijzen!
Wel doen
- Openbaar beschikbare informatie, totaalgegevens (d.w.z. statistieken) uitwisselen. Denk hierbij aan benchmarken.
- Informatie uitwisselen en samenwerken met partijen die tot de ondernemingsgroep van RGF Staffing the Netherlands behoren. De mededingingsregels zijn in dat geval niet van toepassing.
Niet doen
- Prijzen (en prijsstellingsmethoden), kortingen of andere commerciële voorwaarden afstemmen of bekendmaken.
- Afstemmen hoe het prijsbeleid wordt ontwikkeld, zoals: kortingsbeleid, prijsverhogingsniveaus, tijdstippen voor prijsverhogingen, etc.
- Afstemmen welke voorwaarden, zoals betalingsvoorwaarden, er voor klanten zullen gelden.
- Aan offertevervalsing doen, d.w.z. afspraken maken met de concurrent over prijzen of voorwaarden die zullen worden aangeboden naar aanleiding van een aanbesteding. Hieronder valt ook een afspraak om niet in te schrijven.
- Koop- of verkoopovereenkomsten aangaan met concurrenten zonder eerst te overleggen met de afdeling juridische zaken.
- Gevoelige informatie bekendmaken of delen, daaronder begrepen informatie over afzetomvang, prijzen, kostenstructuren, kortingen of andere handelsvoorwaarden en marketingstrategieën.
- Markten, gebieden of (groepen) klanten toewijzen.
- Collectieve/gezamenlijke maatregelen treffen om afzonderlijke bedrijven te discrimineren of te boycotten.
Handhaving en melding
Wij verplichten je melding te doen van een misstand bij overtreding van wet- en regelgeving, deze gedragscode of onderliggende beleidsregels. In het derde deel van deze gedragscode wordt dit verder uitgelegd.
Overtreding van de gedragscode zal tot (disciplinaire) maatregelen leiden. Zie ook de inleiding van deze gedragscode.